Međunarodni dan žena 2023.


Srednjoškolski đački dom Osijek

Učenice 3. i 5. odgojne skupine obilježile su Međunarodni dan žena uređenjem panoa u prostoru Srednjoškolskog đačkog doma Osijek leptirima i cvjetićima.

Tijekom prvog tjedna ožujka učenice su imale zadatak izraditi leptire na koje su upisivale svoje nade, želje i snove, a na cvjetićima su ispisane poruke o prijateljstvu, uspjehu, životu, ženama . . .

Dan koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola – Međunarodni dan žena, širom svijeta obilježava se 8. ožujka. Ovaj dan koji ističe ravnopravnost žena i muškaraca prvi puta prigodno je obilježen navedenog datuma 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Već sljedeće godine u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke Internacionale gdje je službeno odlučeno da se svake godine 8. ožujka obilježava Međunarodni dan žena. Prijedlog ovoj inicijativi dala je slavna njemačka socijalistica Clara Zetkin. Odtad se obilježavanje ovog dana proširilo Europom, pa i diljem svijeta.

Dan žena 2 mala.jpg

Dan žena 3mala.jpg