sretan ti rođendan, voljeni grade!


Srednjoškolski đački dom Osijek

Dan grada, 2. prosinac, obilježava se kao podsjetnik na 1786. godinu kada su se ujedinili dotadašnje općine Tvrđa, Donji i Gornji grad.

Trg svetog Trojstva u Tvrđi

Slika1.png

Iako mnogi ne obraćaju previše pozornosti na to, sigurni smo da su barem neki od vas primijetili da svakoga petka u 11 sati zazvone sve osječke crkve… No zašto je to tako? Naime, radi se o jednoj vrlo lijepoj tradiciji, obilježavanju dana oslobođenja od Turaka i to još od davne 1690. godine. U petak točno u 11 sati iz Osijeka pobjegao je i zadnji turski vojnik, trčeći u smjeru Vukovara, na što su zazvonila sva crkvena zvona kako bi obilježila oslobođenje.

Spomenik Svetog Trojstva, podignut za vrijeme širenja zarazne bolesti – kuge Osijekom. Kako se kuga nikada više ne bi vratila u Osijek stanovnici su odlučili podići kip Sv. Trojstva, Osječanima poznatiji kao Kugin spomenik, podignut da bi čuvao građane od povratka kuge koja je poharala Osijek i Europu u 18. stoljeću. Iako je Osijek u to vrijeme imao i kanalizaciju i vodovod, veliki problem stvarali su štakori koji su se nastanili u našem gradu te prenosili kugu. Kako bi ih istrijebili iz grada, jedini spas bile su im svima dobro poznate životinje – kune, koje i danas možete vidjeti na ulicama grada kada se spusti noć.

Glazbena škola Franje Kuhača

Slika3.png

Jeste li znali da je njemačka himna preuzeta iz hrvatskog napjeva? Naime, poznato je da je Haydn u svojim djelima koristio napjeve gradišćanskih Hrvata i druge napjeve s područja između današnje Hrvatske, Slovenije i Austrije. Hrvatski etnomuzikolog Franjo Kuhač je čak melodiju himne zapisao kao vrlo star napjev Stal se jesem rano jutro, malo pred zoru.

Vodena vrata

Slika4.png

Na mjestu Vodenih vrata, jedinom sačuvanom ulazu u Tvrđu, nalazi se spomen-ploča posvećena generalu von Beckersu. Legenda kaže kako je general Johann Stephan von Beckers, graditelj zidina Tvrđe, zahtijevao da ga se pokopa unutar zidina kako bi i nakon smrti mogao pratiti što se događa s Tvrđom i njezinim stanovnicima.

Topovi iz Tvrđe

Slika5.png

Iz osječkih topova koji se nalaze u Tvrđi nikada nije pucano, osim jednom kada je top slučajno ispalio topovsku kuglu ravno na zgradu Županije. S obzirom da se to dogodilo u mirno doba, vjeruje se kako je ispaljena topovska kugla bila nes(p)retna posljedica vojničke igre topovima nakon vesele večeri u gradu. Prošetate li se Županijskom ulicom te se zagledate u zid zgrade, pronaći ćete topovsku kuglu koja još uvijek stoji tamo.

Drveni park

Slika9.jpg

Drveni park zasigurno ste posjetili mnogo puta barem prolazeći kroz njega. No jeste li primijetili kameni spomenik i znate li zašto je baš tamo? Spomenik označava nadmorsku visinu Osijeka, koja iznosi točno 90 metara. Uz sve to, poznato mjesto za sanjkanje u parku nisu samo nakupine zemlje već ostaci tvrđave koja je okruživala Osijek.

Kino Urania i Sakuntala park

Slika7.png

Jeste li znali da je kino Urania djelo slobodnih zidara (masona)? I zašto se na ulazu u Sakuntala park nalaze Sfinge? Prema legendi, kino Urania trebalo je biti okupljalište slobodnih zidara, no pošto im se građevina na kraju nije svidjela, svoju lokaciju premjestili su na neko drugo mjesto. Sfinge na ulazu u park te na vrhu kina Urania označavaju čuvare, te podsjećaju na Egipat, kao i stil građenja kina koji podsjeća na piramidu, dok rijeka Drava zauzima ulogu Nila. Sakuntala park ime je dobio po djevojci koju su othranili golubovi. U parku označava mjesto na kojem se nalaze mnogi zaljubljeni parovi.