Županijsko stručno vijeće stručnih suradnika učeničkih domova RH


Srednjoškolski đački dom Osijek

Županijsko stručno vijeće stručnih suradnika učeničkih domova RH održano je u utorak, 24. studenoga 2020. od 15.00 do 19.00 sati u virtualnom okruženju (on-line, aplikacija Teams).

Tema Županijskog stručnog vijeća bila je Kompetencije stručnog suradnika u učeničkom domu u doba pandemije, koju su uz suglasnost više savjetnice Miljenke Galić, prof., realizirale voditeljice: mr.sc. Karolina Jukić i Ivana Harapin Gajić, prof.

covid19.jpg

Naglasak je stavljen na razmjenu iskustava i jačanje kompetencija stručnih suradnika u doba pandemije te važnost mentalnog zdravlja i mentalno-zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika.

Na samom početku prisutnima su se obratile voditeljice Stručnog skupa mr.sc. Karolina Jukić i Ivana Harapin Gajić, prof. naglasivši važnost provođenja uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 te istaknule kako su se svi domovi ovisno o prostornim uvjetima, broju učenika i djelatnika prilagodili novonastaloj situaciji.

Odgojno-obrazovni rad je u svim domovima individualiziran ili se pak radi u manjim skupinama učenika. Izborni programi se ne provode zbog nemogućnosti poštivanja epidemioloških mjera.

Prioritetna uloga odgojno-obrazovnih djelatnika doma u slučaju prelaska srednjih škola na on-line nastavu je stručna i psihološka podrška učenicima u praćenju i svladavanju nastavnog gradiva.

Psihologinja Darija Novoselović govorila je zašto je pandemija zahtjevna, zbunjujuća i stresna situacija za čovjeka, o posljedicama produljene karantene po mentalno zdravlje te o podršci odgojno-obrazovnim radnicima u jačanju psihološke otpornosti. Nužno je predvidjeti što možemo očekivati, pripremiti plan na temelju svojih snaga i držati se plana.

Upoznala nas je i s rezultatima istraživanjima psihološkog učinka karantene ili prisilne izolacije na djecu i adolescente; činiteljima koji povećavaju rizik od negativnih psiholoških ishoda, strategijama i intervencijama koje promiču mentalno zdravlje i smanjuju nepovoljni psihosocijalni utjecaj samoizolacije na djecu i adolescente; izvorima (krugovima) podrške adolescentima u teškim i bolnim situacijama, što treba, a što ne treba činiti obrati li nam se učenik za pomoć radi svog psihičkog stanja; kako prepoznati je li neko ponašanje znak problema, pokazateljima koji ukazuju na psihičke smetnje koje zahtijevaju stručnu pomoć; podršci u tugovanju te internetskim i digitalnim izvorima podrške mentalnom zdravlju.

mental-health-and-brain-research-.jpg

Predavanje i radionica Digitalizirajmo se! kolegica Valentine Zemlić i Ivane Harapin Gajić iz Učeničkog doma Dora Pejačević u Zagrebu poslužili su za upoznavanje s nekoliko jednostavnih digitalnih alata koji se mogu implementirati u svakodnevni rad.

Upoznali smo Emaze / Zoho show, Mentimeter, Kahoot/ Socrative/ Quizizz/ Typeform, Canvu, Padlet, Realtime Bord te Office 365 i Microsoft Teams. Praktično smo izrađivali pozivnicu za božićnu priredbu i sajam u svojim domovima te oglasnu ploču u Realtime Bordu. Ova vrlo korisna radionica bit će zasigurno početak digitalizacije rada stručnih suradnika u učeničkim domovima.