17. EKO DAN


Srednjoškolski đački dom Osijek

„Zanimljivosti Valpovštine“  bila je tema našega 17. EKO dana, kojim svake godine obilježavamo Dan doma i dolazak proljeća…

I ove godine smo se družili s našim prijateljima učenicima i suradnicima iz učeničkih domova iz Osijeka, Vukovara, Pakraca i Požege, upoznavajući  se međusobno i otkrivajući pri tom djeliće tradicije i kulturne baštine Slavonije.

Put nas je vodio do Habjanovaca, u etno kuću Caterine Novoselić, gdje rođena Korzikanka čuva i njeguje folklornu baštinu mjesta gdje je udajom dospjela. Saznali smo zašto je nošnja u četiri sela u okolici Valpova – Bizovac, Habjanovci, Ladimirevci i Brođanci tako lijepa i posebna.

Dvorac Prandau – Normann u Valpovu i prekrasni perivoj koji ga okružuje bili su naša sljedeća destinacija. Zanimljiva muzejska zbirka, srednjovjekovna kula i kripta koju smo obišli podsjetnik je na bogato kulturno – povijesno naslijeđe Hrvatske, a posebno Slavonije.

Zahvaljujući našoj kolegici, prof. Gabrieli Poslon, posjetili smo još jednu etno kuću u Bocanjevcima, gdje nas je srdačno dočekala njezina teta, gđa Agica Tomac. U prekrasnom dvorištu, uz staru kuću i čardak, kuhana jaja i bunarsku vodu, mogli smo oćutjeti mirise i duh prošlih vremena, i shvatiti potrebitost i vrijednost čuvanja našega naslijeđa.